Σενάρια εξελίξεων μέσα στο 2017 από το Bloomberg


Αναγνώσεις: |


Η αντιγραφή και αποθήκευση έχει καταχωρηθεί επιτυχώς!

Σας ενημερώνουμε ότι ο παρόν ιστότοπος χρησιμοποιεί λογισμικό διασφάλισης πνευματικών δικαιωμάτων.

Έχετε αντιγράψει το άρθρο στα αγαπημένα στις:

Σας ενημερώνουμε ότι ο παρόν ιστότοπος χρησιμοποιεί λογισμικό διασφάλισης πνευματικών δικαιωμάτων.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρσι προέβλεψε το Brexit και την εκλογή του Τραμπ…
Όπως κάθε χρόνο, το Bloomberg παρουσίασε τις πιο δυσοίωνες προβλέψεις του για την επόμενη χρονιά. Μερικές είναι ίσως «τραβηγμένες» κι άλλες που μοιάζουν «τραβηγμένες», ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι πέρσι προέβλεψε το Brexit και την εκλογή Τραμπ…

Οι φετινές εκτιμήσεις του Bloomberg, που στηρίζονται σε πολιτικές και οικονομικές αναλύσεις, αφορούν την άνοδο του λαϊκισμού στην Ευρώπη και ένταση στις ΗΠΑ λόγω Τραμπ. Το 2017 θα είναι χειρότερο από το 2016 είναι το γενικό συμπέρασμα.

Ειδικά, σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, η πρόβλεψη είναι ότι παρά τα σκληρά δημοσιονομικά μέτρα τα οποία συνεχίζονται η οικονομία συνεχίζει να καταρρέει χωρίς αυτή τη φορά να υπάρχει ελπίδα στον ορίζοντα.

Αναλυτικά τα σενάρια έχουν ως εξής:

Ο λαϊκισμός στην Ευρώπη

Η Μαρίν Λεπέν κερδίζει τις γαλλικές εκλογές. Οδηγεί τη χώρα σε δημοψήφισμα για την παραμονή στην Ευρώπη και κερδίζει και αυτό. Η Γαλλία γίνεται η δεύτερη μεγάλη χώρα μετά την Αγγλία που θα αποχωρήσει και αυτό ουσιαστικά διαλύει την ΕΕ, τουλάχιστον με τη μορφή που την ξέρουμε.

Στην Ιταλία γίνονται εκλογές τις οποίες κερδίζει ακόμη ένας λαϊκιστής, ο Μπέπε Γκρίλο των 5 αστέρων, κάτι που δημιουργεί ακόμη πιο εκρηκτικο πολιτικό μείγμα στην Ευρώπη.

Στη Γερμανία, η Ανγκελα Μέρκελ χάνει τις εκλογές και στη Βρετανία την εξουσία χάνει η Τερίσα Μέι την οποία αντικαθιστά κάποιος σκληροπυρηνικός υποστηρικτής του Brexit.

Ένταση στις ΗΠΑ

Το Bloomberg τονίζει πως οι πρώτες εβδομάδες Τραμπ στη εξουσία θα είναι ομαλές και εκτιμά ότι σε περίπτωση που μεταξύ των πρώτων ενεργειών του είναι, για παράδειγμα, κάποια οικονομική μεταρρύθμιση, θα αυξήσει και τα ποσοστά δημοτικότητάς του.

Ωστόσο, παράλληλα θα υπάρξουν σημαντικές αντιδράσεις εναντίον του, ειδικά από την πολιτεία της Καλιφόρνια. Στην συγκεκριμένη πολιτεία το Bloomberg αναφέρει πως τα κινήματα θα είναι τόσο ισχυρά και οι αντιδράσεις τόσο έντονες που δεν μπορεί να αποκλειστεί ακόμη και ένα δημοψήφισμα για Calexit…

Οι ΗΠΑ ενάντια στον υπόλοιπο πλανήτη

Το χειρότερο το Bloomberg το κρατά για το τέλος αναφέροντας πως δεν είναι απίθανο οι ΗΠΑ να αποφασίσουν τελικώς να αποχωρήσουν από το ΝΑΤΟ, κάτι που θα προκαλέσει ντόμινο παγκοσμίων εξελίξεων.

Μία από αυτές ίσως να είναι η εκ νέου «ψυχρότητα» στις σχέσεις ΗΠΑ – Κούβας, αλλά και ένας επίσημα κηρυγμένος οικονομικός πόλεμος με την Κίνα.

Παράλληλα, η έξοδος των ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ θα αφήσει ανοιχτό το πεδίο στη Ρωσία για εγκαθίδρυση δικών της συστημάτων και επιρροών τόσο στην Ουκρανία όσο και στη Συρία.