Μήπως είσαι «νετομανής»;


Αναγνώσεις: |


Η αντιγραφή και αποθήκευση έχει καταχωρηθεί επιτυχώς!

Σας ενημερώνουμε ότι ο παρόν ιστότοπος χρησιμοποιεί λογισμικό διασφάλισης πνευματικών δικαιωμάτων.

Έχετε αντιγράψει το άρθρο στα αγαπημένα στις:

Σας ενημερώνουμε ότι ο παρόν ιστότοπος χρησιμοποιεί λογισμικό διασφάλισης πνευματικών δικαιωμάτων.
Εδώ και μια δεκαετία, ένας νέος όρος εισέβαλε στα ψυχολογικές μελέτες και στη ζωή μας: η «Εξάρτηση από το Διαδίκτυο» ή «Νετομανία». Η πρώτη τέτοια μελέτη δημοσιεύτηκε στην Αμερική το 1998 από την ερευνητική ομάδα του ψυχολόγου Kraut μετά από ένα διετές πείραμα. Είχε γίνει τυχαία επιλογή οικογενειών, στις οποίες χάρισαν έναν υπολογιστή με σύνδεση στο internet. Μετά από δύο χρόνια οι έρευνες έδειξαν ότι οι χρήστες που άρχισαν να έχουν μια ολιγόωρη χρήση του διαδικτύου εβδομαδιαίως παρουσίασαν αυξημένα επίπεδα κατάθλιψης και μοναξιάς. Και φανταστείτε ότι μιλάμε για λίγες ώρες την εβδομάδα! [...].

Η έρευνα μιας άλλης ψυχολόγου, της Young, η οποία πρώτη μίλησε γι’ αυτή την εξάρτηση, έδειξε ότι η χρήση του internet είχε οδηγήσει στην απομόνωση από το κοινωνικό περιβάλλον το 56% των 396 «νετομανών» που εξετάστηκαν. Πολλές άλλες μελέτες, όπως των Morhan και Martin , έδειξαν ότι η μοναξιά βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με την υπερβολική ενασχόληση με τον διαδίκτυο και ότι αυτή η κατάσταση ξεκινά από την εφηβική και φοιτητική ηλικία.

Από άρθρο στον Observer μαθαίνουμε ότι υπεύθυνοι για την εξάρτηση δεν είναι συγκεκριμένοι ιστοχώροι, αλλά ο ίδιος ο υπολογιστής: «Δυστυχώς, η Εξάρτηση από το Διαδίκτυο είναι ανθεκτική απέναντι στη θεραπεία, ενέχει σημαντικούς κινδύνους και παρουσιάζει υψηλά ποσοστά υποτροπής. Η σχέση είναι με τον υπολογιστή. Πρώτον, αποκτά σημασία για τη ζωή μας. Δεύτερον, μας οδηγεί έτσι ώστε τα συναισθήματα που θα μπορούσαμε να εκφράσουμε στην καθημερινή μας ζωή να τα εξαντλούμε στον υπολογιστή μέσω διαφόρων μηχανισμών: e-mail, παιχνίδια κ.α. Τρίτον, η χρήση του υπολογιστή καταλαμβάνει τεράστιο χρόνο από τη ζωή μας. Έπειτα, αν προσπαθήσεις να κόψεις απότομα το λώρο, χάνεις εκ των πραγμάτων τον καλύτερό σου φίλο. Αυτό μπορεί να εκδηλωθεί σε κατάθλιψη ή οργή».

Μα είναι εξάρτηση;
Μεγάλος λόγος έχει γίνει για το αν μπορεί να θεωρηθεί η «νετομανία» εξάρτηση. Οι περισσότεροι χρήστες είναι έτοιμοι να σε κοροϊδέψουν, αν τους πεις ότι έχουν εξαρτηθεί ψυχολογικά από το διαδίκτυο. Όμως, σύμφωνα με τους θεωρητικούς των εξαρτήσεων, οι εξαρτήσεις παρέχουν ένα είδος ολοκλήρωσης στους εξαρτημένους, όσο απατηλά ή στιγμιαία κι αν είναι αυτά τα οφέλη. Λόγω της διανοητικής ευχαρίστησης που απολαμβάνουν, προχωρούν σε μια όλο και πιο έντονη ενασχόληση με αυτά. Σε κάθε περίπτωση, η ψυχαναγκαστική συμπεριφορά χρησιμοποιείται για τη μείωση της υποκείμενης συναισθηματικής έντασης και ως επιβράβευση για τη μελλοντική μας συμπεριφορά. Κατά τον ίδιο τρόπο, οι νετομανείς τρέπονται στην ενασχόλησή τους με το διαδίκτυο για να ανακουφιστούν από στιγμές επώδυνης διανοητικής έντασης ή ταραχώδεις περιόδους στη ζωή τους. Σύμφωνα με αυτό τον ορισμό, σαφώς η νετομανία πρέπει να ενταχθεί στον κατάλογο των ψυχολογικών εξαρτήσεων [...].

Φοιτητικές εξαρτήσεις
Η αφθονία του χρόνου που μας προσφέρει η φοιτητική ζωή, ιδιαίτερα σε μερικές σχολές, η χειραφέτηση από το βλέμμα των γονέων και η αποξένωση που συχνά χαρακτηρίζει τους ακαδημαϊκούς χώρους, μας καθιστούν πολύ ευάλωτους σε κάθε είδους εξαρτησιογόνα. Έχει λεχθεί ότι ζούμε στον πολιτισμό της εξάρτησης, κυρίως ψυχολογικής, από κάθε λογής συμπεριφορές. Η ιδιωτικότητα, όμως, που μας παρέχει το Διαδίκτυο, το κάνει συχνά ακαταμάχητο.

Το διαδίκτυο έχει εξυμνηθεί από πολλούς ως ανώτερο από την τηλεόραση και τα άλλα «παθητικά» μέσα, επειδή επιτρέπει στους χρήστες να επιλέξουν το είδος της πληροφορίας που θα λάβουν και να ανταποκριθούν σε αυτήν ενεργά μέσω e - mail , IM, chat rooms, forums, social networking και τελειωμό δεν έχουν. Παλαιότερες έρευνες είχαν καταδείξει ότι η τηλεθέαση οδηγούσε σε μείωση της κοινωνικότητας. Ωστόσο, οι νεότερες έρευνες για το διαδίκτυο εγείρουν αμφισβητήσεις για την κοινωνική υγιεινή του, τη φύση της «εικονικής» επικοινωνίας και τις εξαϋλωμένες σχέσεις που συχνά δημιουργούνται στο κενό του κυβερνοχώρου [...].

Ο Χριστός είναι το αντιστάθμισμα στην εξάρτηση
Είναι γνωστή η παραβολή για τον ιστό της αράχνης. Ο ιστός μπορεί να πιάσει μόνο μικρά έντομα, ενώ μεγαλύτερα ζώα μπορούν να περάσουν και να τον ξεσκίσουν. Χρησιμοποιώντας παραβολικά αυτό το λόγο, μπορούμε να πούμε ότι μόνοι μας, σαν πρόσωπα, είμαστε πολύ ευάλωτοι σε μια εξάρτηση. Αν ο Χριστός έρθει μέσα μας, κάθε εξάρτηση καταρρέει. Οι Πατέρες της Εκκλησίας ποτέ δε χρησιμοποίησαν τη λέξη «εξάρτηση». Αντίθετα, χρησιμοποιούσαν τον όρο «πάθος». Και η χρήση του διαδικτύου μπορεί να εξελιχθεί σε πάθος, καθώς ανοίγει την πόρτα της κοσμικότητας στην ψυχή, με αποτελέσματα που πολύ συχνά είναι ολέθρια. Το ζητούμενο είναι η συνειδητοποίηση του προβλήματος να μας οδηγήσει στην επιστροφή στον Πατέρα, ο οποίος είναι ο μόνος που μπορεί να μας βοηθήσει [...]. Η προσευχή, η επικοινωνία με συναγωνιστές αδελφούς και η ανάληψη μιας ορθόδοξης -εν Χριστώ- ζωής θα αποτελέσουν την πηγή [...] της γνήσιας χαράς. Ο αγώνας αυτός, όπως κάθε άλλος, θα είναι δύσκολος, γιατί έχει να κάνει ουσιαστικά με τον εγωισμό μας, ο οποίος μάς οδηγεί στην απομόνωση. Ο Θεός, όμως, θα τον ευλογήσει και θα μας οδηγήσει στη νίκη. Γρηγορείτε και προσεύχεσθε!

—————————————————————————  
Ερωτηματολόγιο: Μήπως είσαι νετομανής;

Αν περισσότερες από 5 των παρακάτω προτάσεων ισχύουν, ίσως έχεις κάποια μορφή εξάρτησης από το διαδίκτυο:

  • Μήπως το διαδίκτυο απορροφά τη σκέψη σου; (Σκέφτεσαι για τις online δραστηριότητές σου ή ανυπομονείς για την επόμενη online επίσκεψη)
  • Μήπως χρειάζεσαι όλο και περισσότερο χρόνο στο διαδίκτυο για να νοιώσεις ικανοποιημένος;
  • Μήπως επανειλημμένα έχεις κάνει αποτυχημένες προσπάθειες να ελέγξεις, να περικόψεις ή να σταματήσεις τη χρήση του internet;
  • Μήπως νοιώθεις ανήσυχος, κακόκεφος, μελαγχολικός ή οξύθυμος, όταν προσπαθείς να περικόψεις ή να σταματήσεις τη χρήση του internet
  • Μήπως βρίσκεσαι online περισσότερο από ό,τι αρχικά είχες σχεδιάσει;
  • Μήπως έχεις διακινδυνεύσει να χάσεις μια σημαντική σχέση, δουλειά, εκπαιδευτική ή επαγγελματική ευκαιρία λόγω του διαδικτύου;
  • Μήπως έχεις πει ψέματα στην οικογένειά σου, τον πνευματικό σου ή άλλους για να αποκρύψεις την έκταση της ενασχόλησής σου με το διαδίκτυο;
  • Μήπως το χρησιμοποιείς για να αποδράσεις από προβλήματα (π.χ. μοναξιά, ενοχές, ανησυχία, μελαγχολία);
Ερωτήσεις με βάση το τεστ του Κέντρου για την Αποκατάσταση των Εξαρτημένων από το Διαδίκτυο (Centre for Internet Addiction Recovery)

Πηγή: www.xfd.gr

Γίνετε συμμέτοχοι στην προσπάθειά μας!

Αποστείλετε προτεινόμενο υλικό στο ptheoxaris@yahoo.gr προς ωφέλεια των ψυχών όλων μας!